To Tai Rubber Cast από την ακτή.

67 / 100

To Tai Rubber Cast από την ακτή.

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Το TaiRubber είναι πια πολύ γνωστό στην χώρα μας σαν τεχνική, λόγω της ευκολίας του αλλά και της αποδότικότας του σε μια πολύ μεγάλη ποικιλία ψαριών.
Ίσως λόγω διάφορων συγκυριών,τύχης η και της μεγάλης μου αγάπης σε τεχνικές με πλανάκια,ξεκίνησα νωρίς το ψάρεμα αυτό και μπορώ να πω πως με μάγεψε πραγματικά.
Ψαρεύοντας πάρα πολλές ώρες,κατάφερα να μπω στο πνεύμα αυτής της τεχνικής και να καταλάβω πως δεν έχει σύνορα ούτε και τέλος.
Σαν λάτρης της ακτής και φανατικός στο shorejigging μέσα στο κεφάλι μου είχε γίνει έμμονη ιδέα¨αφου μπορούμε να ψαρέψουμε με ρέμα και όχι μόνο vertical,γιατί οχι και από την ακτή?¨
Το πρώτο πείραμα έγινε σε ένα ψάρεμα shorejigging με τον φίλο Χρήστο,μετά από απραξία δύο ωρών σκέφτηκα να δοκιμάσω κάποιες βαριές κεφαλές που είχα τότε στην κατοχή μου,με ένα σχετικά μαλακό καλάμι του shore.
Aκόμα θυμάμαι και γελάω με το γεμάτο έκπληξη και απόρια χαμόγελο του Χρήστου,όταν με την πρώτη  κιόλλας ρήψη με βρήκε μια συναγρίδα αρκετά μεγάλη,που δυστυχώς ξεψάρισε στην αποτυχημένη προσπάθεια μου να την καρφώσω με τον γάτζο!
Στην δεύτερη ρήψη πήρα ένα μανάλι λιγότερο από δύο κιλά και λίγο μετά μια μικρή στείρα που απελευθερώθηκε.
Όλα αυτά μπρος στο σημείο που κάναμε shorejigging από το πρωί!!!

Η ΙΔΕΑ

Όπως καταλαβαίνετε δεν χρειαζόταν κάτι παραπάνω για να πειστώ.
Το TaiRubberCast είχε μολις γεννηθεί!!!
Υπήρχε όμως ένα πρόβλημα…οι πολύ βαριές κεφαλές ηθελαν σκληρά καλάμια για την ρήψη,πράγμα που δεν θέλουμε στο Tai Rubber Cast όπως επίσης και η πτώση τους στον βυθό ήταν πολύ γρήγορη και σίγουρα δεν βοήθαγε στην σωστή παρουσίαση.
Ευτυχώς κάποιοι εισαγωγείς αφουγκράστηκαν την φωνή μας και κατάφεραν να εισάγουν μικρές κεφαλές λίγων γραμμαρίων,ώστε να μπορέσουμε να έχουμε ολοκληρωτική εικόνα,για το αν αυτή η τεχνική έχει μέλλον  και πως…

ΤΟ ΠΩΣ KAI ME TI…

Η σκέψη απλή…αφού η μαμά τεχνική δουλεύει πολύ καλά όταν έχουμε ρέμα και όχι κάθετα,τότε από την ακτή αυτό το καταφέρνουμε άνετα με μια καλή ρήψη με το καλάμι μας….
Δοκίμασα άπειρα καλάμια,αφού στην κατοχή μου έιχα κεφαλές από 22 έως 45 το πολύ γραμμάρια.
Όλα σχεδόν παρμένα από την τεχνική του spinning μιάς και πληρούσαν τις προδιαγραφές που εγώ ήθελα.
Όλα σχεδόν ήταν ικανά στο τεστ, αλλά κάποια διαπρέψαν μιας και τα βρήκα πιο ικανά στα καρφώματα και με λιγοτερες απώλειες από πλευρά χαμένων ψαριών.

Πιο λειανά…τα μαλακά καλάμια θα υστερήσουν στην ρήψη και στο κάρφωμα αλλά θα χειριστούν άψογα ψιλές πετονιές,οι οποίες θα μας είναι χρήσιμες μόνο σε λιμάνια η παραλίες,διότι στα βράχια δύσκολα θα φέρουμε ένα καλό ψάρι έξω.
Τα πολύ σκληρά καλάμια τώρα θα υπερτερήσουν στα προαναφερθέντα αλλά θα υστερήσουν κατά πολύ στην αίσθηση του πλάνου μας και θα έχουμε σίγουρα και σπασίματα πετονιάς στους κόμπους.
Η λύση βρέθηκε κάπου στην μέση…με καλάμια για την τεχνική του Ultra Light Shore Jigging και Light Shore Jigging,κι αυτό χάρης του σχεδόν άκαμπτου κορμού τους σε συνδυασμό με την ελαστικότατη μύτη τους.
Κατ’εμέ αυτού του τύπου καλάμια είναι ιδανικά στο ψάρεμα αυτό διότι κατέχουν όλα τα οφέλη για την ολοκλήρωση αυτής της τεχνικής.
Σίγουρα όμως για να δοκιμάσετε κι εσείς αυτήν την τεχνική και μιας και οι περισσότεροι από εσάς έχετε ήδη καλάμια spinning,βάλτε τα στο «παιχνίδι» και αν δείτε αποτελέσματα όπως κι εγώ,τότε βλέπετε και στο μέλλον την αγορά ενός τέτοιου καλαμιού.
Ο μ,ηχανισμός μας τώρα δεν χρειάζετε να είναι πολύ γρήγορος ούτε και πανάκριβος,απλά να είναι ένας 4άρης γερός μηχανισμός,με σωστή και ομαλή λειτουργία των φρένων αφού οι πετονιές μας δεν θα είναι πολύ χοντρές.
Το νήμα ένα 8κλωνο καλής ποιότητας από 0.13mmέως το πολύ 0.18mmκαι τα παράμαλλα μας με μήκος όσο αντέχουμε να ακούμε τον ενοχλητικό ήχο του κόμπου στους οδηγούς του καλαμιού μας,με διάμετρο από 0.28mmσε λιμάνια και παραλίες,έως και 0.35 αν έχετε τίποτα γαιδούρες συναγρίδες στην περιοχή σας,φυσικά αρίστης ποιότητας Flurocarbon.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ…

Toπιο απλό από όλα είναι η εφαρμογή της τεχνικής αυτής.
Εφόσον έχουμε στην διάθεση μας τα προαναφερθέντα,αυτό που καλούμαστε να κάνουμε είναι να ρίχνουμε τον πλάνο μας στο νερό,να περιμένουμε να πατώσει και να αρχήσουμε την ανάκτηση αργά και σταθερά.(την ταχύτητα ανάκτησης θα την καθορίσει και ο μηχανισμός μας ανάλογα την ταχύτητα που έχει)
Από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλές παραλλαγές και τρόποι ψαξίματος και δελέασης των ψαριών.
Το TaiRubberCastπρέπει να σας πω πως απευθήνεται σε όλα σχεδόν τα ψάρια,αναιξερέτως ζώνης βάθους.
Έχοντας αυτό υπόψην μας,θα πρέπει πάντα να κινούμαστε έξυπνα και να ελισώμαστε ανάλογα τον βυθό που έχουμε μπροστά μας και τα ψάρια που κινούνται εκεί.
Ας πούμε πως ξέρουμε πως μπροστά μας έχουμε συναγρίδες και φαγκριά,αφού αρχήσουμε την ανάκτηση μας και ο πλάνος αρχήσει να ανεβαίνει από τον βυθό,ο οποίος είναι ερκετά κοφτός,τότε αφήνουμε τον πλάνο μας να ξαναπατώσει όσες φορές χρειαστεί ώστε να παραμείνουμε  κοντά στον βυθό.
Αυτή η τακτική είναι πολύ αποδοτική διότι κάθε φορά που χτυπάμε τον βυθό δημιουργούμε πρώτα με το «γκούπ» θόρυβο και έπειτα ένα μικρό νέφος,κάνωντας τα πονηρά αλλά περίεργα ψάρια να πλησιάσουν.
Όταν όμως αντιληφθούμε ψάρια στον αφρό,όπως λούτσους,τονάκια κ.α. τότε είναι φυσικό να μην αφήσουμε τον πλάνο μας να πατώσει και να αρχήσουμε μια πιο γρήγορη ανάκτηση λίγο πιο κάτω από τον αφρό.
Το πιο πονηρό το άφησα για το τέλος,αλλά θέλει πολύ υπομονή και εξάσκηση.
Μπορούμε να ψαρέψουμε με τις πιο ελαφριές κεφαλές σε λιμάνια και παραλίες,στοχοποιώντας στα λαυράκια,τις μουρμούρες ακόμα και τις τσιπούρες του τόπου!!!
Εδώ όμως διαφοροποιούμε τα πάντα αρχΊζωντας από την ανάκτηση η οποία πρέπει να είναι βασανηστικά αργή με πολλά απότομα σταματήματα για να μπορέσουμε να δώσουμε την ευκαιρία σε αυτά τα ψάρια να τραφούν.

Η χρήση ενός ζουμερού σκουληκιού όπως ο ακροβάτης η ο αμερικάνος θα αποτελέσει ένα ολοκλημένο πακέτο και ΘΑ δώσει πιο άμεσα αποτελέσματα.
Μην ξεχνάμε πως η μαλακιά τρέσσα από μόνη  της στα μάτια των ψαριών δείχνει ως ένα μικρό ψαράκι,μια γαρίδα η ενα καβουράκι,σύμφωνα πάντα με τους Ιάπωνες οι οποίοι έχουν ασχοληθεί πολύ με την μαμά τεχνική.
Τα χρώματα τώρα των μολυβοκεφαλών και των τρεσσών σας,μπορείτε να τα συνδηάσετε παρακολουθόντας και το ψάρεμα από βάρκα,αφού έχουν ειπωθεί τόσα πολλά και από εμένα και από άλλους καταξιωμένους Έλληνες ψαράδες.


ΕΠΙΛΟΓΟΣ…

Με αυτήν την τεχνική μοναδικός μου σκοπός ,ήταν να μεταφέρω την αίσθηση και την απλότητα της στους ψαράδες της ακτής,κάτι το οποίο ζω μέσα στην βάρκα τα τελευταία δύο χρόνια.
Το TaiRubberδεν επινοήθηκε για ψάρια τρόπαια,παρότι κάπειες φορές θα μας κάτσουν και τέτοια,αλλά για την απλότητα και την αποδοτηκότητα του σε πολλά είδη ψαριών.
Αυτό θέλησα και εγώ ταπεινά να περάσω στο ψάρεμα από την ακτή,να μπορούμε να έχουμε επιτυχία σε πολλά άλλα ψάρια που με το spinningη το shorejiggingδεν θα πιάναμε ποτέ και να μπορούμε εύκολα να κάνουμε το χόμπυ μας,περνόντας το και στα παιδιά μας…να είστε όλοι καλά…

Υ.Γ. Σκίτσα και φωτογραφίες θα βρείτε στο περιοδικό Boat&Fishing του Σεπτεμβρίου 2019

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φιλόπουλος
AlieusOnline

 

 

Αφήστε μια απάντηση