Η Τεχνική Του Inchiku

74 / 100

Η Τεχνική Του Inchiku

Inchiku Ένας Μπαλαντέρ Στα Χέρια Μας

Το Inchiku είναι και αυτό μια επινόηση των πανούργων Γιαπωνέζων  ψαράδων, δημιουργώντας ένα τεχνητό το οποίο αποτελείτε στην ουσία από έναν πλάνο και μια σιλικόνη-χταποδάκι.
Το σκεπτικό ήταν και παραμένει το ίδιο…να δώσουμε ζωή σε ένα χταποδάκι μπουκιά, μέσω ενός ασύμμετρου τις περισσότερες φορές πλάνου, χτυπώντας τον πότε νευρικά και πότε πιο νωχελικά,κάνωντας έτσι τα ψάρια να του επιτεθούν.

Κατά την ταπεινή μου άποψη, έχοντας πια μια εμπειρία 5 χρόνων με αυτό το τεχνητό, πιστεύω πως πρόκειται για το πιο αποδοτικό τεχνητό όλων των εποχών, τηρώντας όμως πιστά τις προϋποθέσεις  που χρειάζονται για να αποδώσει.

Μικρά μυστικά.

Για το Inchiku δεν υπάρχει στο εμπόριο κάποιος ειδικός εξοπλισμός ,πλην κάποιον καλαμιών (πολύ λίγων) που αναγράφουν την τεχνική πάνω τους.
Κι αυτό γιατί είναι από τις πολύ λίγες τεχνικές που μπορούν να γίνουν με καλάμια δανεισμένα από άλλες.

Αυτά είναι συνήθως από το slow jigging,φτάνει να είναι δυνατά και λίγο σκληρά για να μπορέσουν να χτυπήσουν νευρικά τους πλάνους μας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένα Χ καλάμι που έχει μήκος έως τα 2 μέτρα και action έως τα 200-250gr.
Δεν θα χρειαστεί να βάλουμε πλάνους 250 γραμμάρια αλλά θα μας χρειαστεί η πιθανή νευρικότητα και επαναφορά του, ώστε να τους χτυπήσουμε σωστά.
Επίσης μεγάλο ατού είναι το βάρος αυτών των καλαμιών, τα οποία όσο ακολουθούν τις πιο νέες τεχνολογίες κατασκευής, τόσο πιο ελαφριά είναι.
Άλλη μια κατηγορία καλαμιών που μπορούμε να δανειστούμε για τα Inchiku μας είναι τα vertical jigging αφού κι αυτά έχουν την δύναμη και την νευρικότητα που χρειαζόμαστε.

 

Δεν έχει μεγάλη σημασία αν είναι καλάμια τύπου spinning η baitcasting παρά μόνο με τι μηχανισμό έχουμε μάθει να ψαρεύουμε η τι καλάμι έχουμε στην διάθεση μας.
Έτσι ανάλογα το καλάμι μας ,επιλέγουμε και τον μηχανισμό μας, ο οποίος πρέπει να είναι σχετικά γρήγορος ώστε εκτός από το να φέρουμε γρήγορα τον πλάνο μας στην βάρκα από τα βαθιά για να αλλάξουμε τόπο, πρέπει να προλαβαίνει να παίρνει και τα μπόσικα από τα συνεχή χτυπήματα.

Τα φρένα του καλό θα ήταν να είναι σε ένα καλό σημείο π.χ. από τα 8 κιλά και πάνω, διότι  απευθυνόμαστε  σε όλα τα μεγέθη ψαριών.
Δεν θα ξεχάσω ποτέ έναν ροφό τέρας που με χτύπησε στα 38 μέτρα και κατάφερε να ανοίξει με τρομερή ευκολία των 10 κιλά φρένων μηχανισμό μου, μπαίνοντας στην τρύπα του με το Inchiku μου ως τρόπαιο.

Οπότε σίγουρα συνιστώ έναν επώνυμο και ποιοτικό μηχανισμό, αφού αυτός θα αναλάβει τα δύσκολα, ελαφρύς και αξιόπιστος.
Νήμα θα επιλέξουμε επίσης κάποιο ποιοτικό με διάμετρο από 0.22-0.28mm και για παράμαλλο σίγουρα
flurocarbon  με διάμετρο από 0.47-0.62mm αφού τα μαύρα αγαπάνε πολύ αυτό το τεχνητό.

Εκτός από τα μαύρα, ροφοί, σφυρίδες, στείρες, τα κόκκινα είναι επίσης από τα ψάρια που τα λατρεύουν, όπως οι συναγρίδες τα φαγκριά και τα τσαούσια.
Πέρα όμως από τα “πρώτα” ψάρια πολλά ακόμα αλιεύματα προτιμούν τα τρελά χταποδάκια, όπως όλα τα τονοειδή, τα μαγιάτικα ,οι λούτσοι ,ακόμα και οι σαργοί.

Τώρα το αν μπορώ να σας περιγράψω πως χτυπάμε το καλάμι μας με τον γραπτό λόγο θα είναι μεγάλο επίτευμα, αφού κανονικά θα πρέπει να σας το δείχνω σε κάποιο βίντεο η σε κάποιο σεμινάριο.
Αυτό που μπορώ να σας να πω όμως πως προσωπικά χτυπάω το καλάμι μου σχεδόν πάντα, όπως θα έκανα στο vertical jigging ,σχετικά γρήγορα με κοφτές κινήσεις και με σταθερή κίνηση και ανάκτηση.
Με αυτόν τον τρόπο έχω δει πως μπορώ να ξεγελάσω όλα σχεδόν τα ψάρια και αρκετά μεγάλα, που βρίσκονται σε βάθος έως τα 60 μέτρα.
Να προσθέσω πως οι πλάνοι μπορούν να δουλέψουν εξίσου καλά σε ήρεμη ή ταραγμένη θάλασσα.

Στα πιο βαθιά έως τα 120 μέτρα το πολύ, αφού το συνεχές τζιγκάρισμα γίνεται πολύ κουραστικό, χτυπάω πάλι με σταθερή ανάκτηση και νευρικά, αλλά με πιο αργό ρυθμό, όχι μόνο για να μην κουραστώ αλλά και γιατί σε αυτά τα βάθη η ζωή κινείται σε πιο αργούς ρυθμούς λόγω της μεγάλης πίεσης.

Δουλέψτε το στα κοπάδια με τα μαγιάτικα με γρήγορους ρυθμούς και θα εκπλαγείτε, όπως επίσης και μέσα στα κοπάδια από συναγρίδες και σίγουρα θα τις ξεγελάσετε παίρνοντας μία αν όχι την μεγαλύτερη.
Αν βέβαια γνωρίζετε και μια τρύπα μαύρου η την ύπαρξη αυτών των ψαριών σε κάποιο σημείο, εξοπλιστείτε με επιμονή και γερά εργαλεία για το ψάρι της ζωής σας.

Καλές θάλασσες σε όλους…

Παναγιώτης Φιλόπουλος  Alieus

Αφήστε μια απάντηση